Vild Pesto
Outdoor education er et nøgleord som jeg kan bruge i denne aktivitet, idet jeg kan tage en målgruppe med ud i naturen i en uddannelsesmæssig sammenhæng, det lyder alt sammen helt alvorlig, men det behøver ikke være sådan.
Naturen skal ses som et spændende spisekammer, hvis man kigger nøje efter. Man skal ikke være nervøs for at prøve at spise det der vokser omkring én, vel og mærket hvis det kan spises.
Det jeg gerne vil opnå, er at stimulere målgruppens sanser, især smagssansen, havde det været sommer kunne lugtesansen også være påvirket, desværre er det tidlig på året, og planterne er så småt ved at bryde frem, efter en lang vinter.
Alligevel er der en del planter som man kan bruge til madlavning, hvilket leder mig til denne aktivitet. Jeg har taget udgangspunkt i min biotop, og fundet planter som kan spises. Desværre har jeg ikke nogen, jeg kan afprøve min aktivitet på, men har en kæreste hjemme, som skal smage på pestoen senere.
Ifølge Jean Piaget gå man i naturen for at konstruerer sin egen forståelse. Hvilke planter kan jeg mon finde på denne årstid? Er der nok til at jeg kan lave pesto? Har frosten de seneste nætter gjort, at de små skud der er begyndt at pible frem, er døde? Når jeg har brainstorme om spørgsmålene inden jeg tager afsted, har jeg en anden forforståelse til planterne og naturen som jeg kan forholde mig til.
som .
Jeg har fundet nogen planter som kan bruges og fundet en opskrift på nettet, som jeg vil afprøve.
De planter jeg har fundet er;
Da jeg ikke er plante kyndig, brugte jeg app´en PlantNet, og svaret jeg fik var, at det er planten tandfri vårsalat.
Man kan læse mere om planten på; https://vildmad.dk/dk/ravarer/tandfri-varsalat
Så er der små skud af tidsler, og de stikker meget.
Ingredienser (3 små glas):
3 håndfulde bredbladet persille
1 håndfuld brændenældeblade
2 håndfulde skvalderkål
2 håndfulde mælkebøtter
50 g mandler
50 g cashewnødder
3 dl koldpresset olivenolie
1-2 fed hvidløg
2 spsk citronsaft
1-2 tsk uraffineret flagesalt
Fremgangsmåde:
Skyl urterne grundigt og tør dem i et viskestykke. Kom urterne i en blender sammen med 2 dl olie, mandler, cashewnødder og de øvrige ingredienser.
Blend kortvarigt til en grov pesto. Smag til med salt og eventuelt ekstra citron. Juster konsistensen med mere olie.
Opbevar pestoen i køleskab i tætsluttende glas i cirka en uges tid. https://www.madforlivet.com/opskrifter/sunde-salater/pesto-af-vilde-urter/
Kilde; Peter Bentsen, S. A.-E. (2016). Internationalisering og globalisering. I S. A.-E. Peter Bentsen, Friluftsliv, Natur, samfund og pædagogik (s. 66-67). København: Munksgaard.
Hyllested, T. (2009) Overvejelser over, hvad det vil sige at lære, når elever tager uden for skolen, I: Underholdning eller undervisning? (s.25-37 af 125). Frederikshavn: Dafolo. ISBN:9788772813820
Nedbrydning af mus
Hvad sker der med en død mus? Det vil vi gerne se lidt nærmere på i denne aktivitet. Den døde mus kommer i et glas og deri kommer melorme. Men hvorfor melorme.. Vi har læst, at det er den bedste måde at bevare skelettet, hvis man er hurtig nok til at fjerne det, for ellers spiser melormene også skelettet.
Skelettet kan man efterfølgende bruge til at se nærmere på, og indsamle mere viden.
Når en mus dør, forsvinder den langsomt. Melormene tager først indvoldene og kødet, dernæst huden og pelsen, og til sidst skelettet, det er hvad man kalder nedbrydning.
Uanset hvilken målgruppe man har til denne aktivitet, vil det være spændende og følge med i, hvordan et dyr nedbrydes.
Det første man skal undersøge er, hvor kan man skaffe melorme henne. Efter noget søgen, fandt vi dem i Plantorama, og der blev vi mødt af en ung ekspedient som virkelig var god til at svare på alle spørgsmål vi havde.
Bl.a. spurgte vi, skal de have vand? Kan man spise melormene bagefter? Hvordan skal de holdes? Hvilken str melorme skal vi have til denne aktivitet, der findes to slags melorme. Det anede vi ikke, så blev vi også klogere på det😊
skoven i skolen. (1. januar 2000). Hentet fra skoven i skolen: https://www.skoven-i-skolen.dk/udeskolenet
Hej Anike og My. Spændende aktiviteter i har kastet jer over. Pestoen ser lækker ud:-) Du har bestemt en af planterne til tandfri vårsalat, men det er lådden dueurt, men den er heldigvis også spiselig ;-) Er spændt på at følge med i den døde mus. Man kan desværre ikke se videoerne. Jeg tor du har gemt dem som private på youtube, prøv istedet at gemme dem som skjulte istedet, så tror jeg de vil kunne ses på bloggen. vh ib
SvarSlet