Biotop Planter
Ved første øjekast troede jeg ikke, der ville være forskellige planter, og det at skulle finde 10 planter tænkte jeg virkede uoverskuelig, men ved nærmere eftersyn, var der alligevel mange forskellige planter, som jeg overhovedet ikke havde skænket en tanke, hvis det ikke havde været for dette fag.
Det faktisk spændende, at gå på opdagelse i naturen.
Jeg er ikke særlig kyndig i flora i det hele taget, men at surfe rundt på nettet, og opdage, at der findes spiselige planter når bare man kan genkende dem i naturen er jo fantastisk. Jeg anede ikke, at det når jeg betræder naturen er spisekamre for både mennesker og dyr.
Har taget nærbilleder af planterne og surfet rundt på Appen PlantNet, og googlet for at kunne identificere planterne.
Jeg håber at det er lykkes😏
1.
Døvnælde tilhører læbeblomstfamilien og er en ca. 20-50 cm høj urt, som blomstrer omkring maj-august. Planten findes ofte i vejkanter, haver og tæt ved bebyggelse.
De unge skud, blade og blomster fra døvnælde har tidligere været anvendt som fødevarer i Danmark og andre europæiske lande. Døvnælde kan fx anvendes som te, i supper eller som bladgrøntsag.
De fleste indholdsstoffer i døvnælde giver ikke anledning til sundhedsmæssig bekymring ved indtag. Dog kan betydningen af indholdsstoffet verbascosid ikke vurderes pga. begrænsede studier. Derfor bør planten kun spises i begrænsede mængder.
Kilde;
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/planteliste/Sider/Doevnaelde_overjordiske_dele.aspx
http://spiseligestauder.dk/plantebeskrivelser/doevnaelde.html
2.
3.
Hmmm denne plante var alle steder på min biotop, man kunne nærmest ikke komme udenom denne plante. Tror faktisk at denne plante er super flot når den lige er ved at visne og man kan komme den i en dekoration, som blomster sky f.eks.😊
Tagrør er en meget almindelig plante. Den trives på våd, næringsrig bund i 50-150 cm dybt vand ved søbredder, vandløb, i moser, grøfter, på strandenge og i brakvand. Tagrør danner ofte tætte bevoksninger eller rørskove.
Bladene er flade, kraftige, ru og grågrønne. Blomsterstanden er en stor top, der består af småaks. Hvert småaks har ca. 5 blomster, hvidglinsende hår og er violette. Frugterne er også hårede. De spredes af vinden.
Om efteråret visner eller dør bladene på tagrørsplanterne. Men til foråret dannes der nye skud fra jordstænglerne, hvor planten har gemt næringsstoffer.
KIlde;
https://naturporten.dk/temaer/danmarks-planter/gr%C3%A6sser/item/tagror
https://www.naturhistoriskmuseum.dk/viden/naturlex/planter/tagr%C3%B8r
4.
Var meget i tvivl om, om det også er en plante. Smukt ser det ud på bænken.
Kvistlav;
Beskrivelse: en grå til grågrøn bladlav, der danner regelmæssige rosetter med læbeagtige grynhobe (soraler) i spidserne.
Undersiden er sort.
Mest på grene og kviste, men kan også sidde fast på klipper og sten.
En meget almindelig og vidt udbredt lav; hele året
Kilde;
https://svampe.databasen.org/taxon/30412
6.
Græsplænen var fyldt med disse yndige små planter, da solen også skinnede da billedet blev taget, fik jeg associationer til forår/sommer, hvor det hele blomstrer. Glæder mig til at der kommer blomster på dem.
Kilde;
Blomsterstanden består af dobbeltskærme uden storsvøb og med småsvøb af indtil 6 æg-lancetformede svøbblade. Frugten er 6-11 mm, aflang, kølleformet med kort næb.
Vild Kørvel har en mild smag af anis og persille, og er velkendt fra især det franske køkken. Bladene på kørvel ligner gulerodstoppe, og det er disse friske grønne blade, som dufter anis, som bør plukkes - helst inden de mister deres kraft.
Kørvel passer godt som tilbehør til røræg, flødeost, salater og kørvelsuppe, men kan bruges i mange andre retter. For at bevare smagen bedst, tilsættes kørvel retten så sent som muligt.
Den må ikke koge, for da mister den farven og smagen.
Kilde; https://www.dn.dk/nyheder/urterne-spirer-spis-fra-naturens-vilde-spisekammer/
9.
Brøndsel er en sjov lille plante, der vokser på fugtig bund langs vandløb og søer. Brøndslens gule blomst er ret uanseelig og ikke så nem at få øje på. Den tilhører samme plante familie som bellis og margueritter, og ligner da også en marguerit, der har fået pillet alle de hvide randkroner af.
Plantens frø har to små børster, der let hænger i tøjet eller i pelsen på dyr. På den måde spredes frøene til nye voksesteder. De klæbende frø har fået navne som ”støvleknægte”, ”præstelus” og ”stiknasser”
Den uanseelige brøndsel gemmer dog også på en farvestrålende hemmelighed, idet den kan bruges til at farve stof og garn brandgult, rødgult og gyldenbrunt.
Kilde; http://www.kongeaastien.dk/da/content/fliget-br%C3%B8ndsel
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
SvarSletHej Anike det ser rigtig fint ud, og en fin bestemmelse med apps af dine planter og gode billeder. Jeg er enig hele vejen rundt bortset fra nr.9. Det ligner snarere en lådden dueurt, som er en vores mest almindelige planter. Du kan kende den på den bomuldsagtigt frøuld, som der stadig sidder lidt tilbage af på frøkapslerne, så vidt jeg kan se. Du har angivet at der findes anvendelsesmuligheder for nogle af dine planter, som du kunne overveje at prøve af som en biotopaktivtet.
SletDenne kommentar er fjernet af forfatteren.
SvarSlet